13. 4. 2017

Božskou italskou zmrzlinu vyrábí v brněnských Řečkovicích

Zmrzlina v prášku? V cukrárně Větrník nic takového nehrozí! Pojďte se s námi podívat na malou exkurzi přímo do výrobny těchto poctivých ledových potěšení s italským původem.

 

Navštívili jsme cukrárnu Větrník v Řečkovicích, která má již 21letou tradici a její prodejnu najdete také v Nákupním centru Královo Pole, abychom se podívali, jak se v brněnských Řečkovicích vyrábí pravá italská zmrzlina z čerstvých surovin.

Zmrzlinová alchymie

Přestože se výroba zmrzliny může na první pohled zdát jako jednoduchá záležitost, sama jsem se na vlastní oči přesvědčila o tom, že jsem nemohla být dále od pravdy. Správný zmrzlinář nemusí být nutně alchymistou, ale musí ovládat základy matematiky, chemie a hlavně musí být výroba zmrzliny jeho vášní. Stejně jako v případě majitele cukrárny Větrník pana Řezáče, který nás provedl výrobou skvělého malinového a jahodového sorbetu a božské pistáciové zmrzliny z jihočeského bio mléka.

Majitel cukrárny Větrník a nadšený zmrzlinář Radim Řezáč

Poctivé suroviny jsou základ

Na výbornou zmrzlinu, na kterou se budou stát fronty, jsou potřeba kvalitní suroviny. Bio mléko, čerstvé ovoce a mnoho dalšího, z jednoho kopečku zmrzliny udělá mistrovské dílo. Na poctivých a kvalitních surovinách si ve Větrníku zakládají. Sorbety pouze z ovoce nás uchvátili stejně jako pistáciová zmrzlina z mléčného základu.

Základem jahodové zmrzliny jsou prostě jahody

Na ovocné sorbety můžete využít v podstatě jakékoliv ovoce. Na dračku jde hlavně jahodový sorbet. Prostě klasika, která nikdy neomrzí. Jak říká zmrzlinář a majitel cukrárny Radim Řezáč: “Bez jahod se jahodová zmrzlina neudělá.”

Každý správný zmrzlinář potřebuje pořádný mixér

Kouzlo je ve zpracování

Výroba zmrzliny není zrovna nejlevnější záležitostí. Kromě základních surovin potřebujete hlavně profesionální vybavení, které zajistí správnou nadýchanost zmrzlin a její uchovávání. My jsme byli u toho a všechny kroky přípravy jsme si mohli vyzkoušet a pozorovat. Náš nejoblíbenější krok byl kupodivu ochutnávání.

Jahodový sorbet je na světě

Čerstvě "uvařená" pistáciová zmrzlina

Kam pro recept?

Zkoušet, zkouše, zkoušet. Náš průvodce a zmrzlinář pan Řezáč se byl vzdělávat přímo v Itálii na Gelato University. Avšak na recepturu si musel přijít sám. Vylité tuny nepovedené zmrzliny je postup pro to, abyste přišli na svůj recept, který jen tak nikde nenajdete. Jde v tom především o konzistenci a ten správný poměr ovoce nebo mléka. A potom už potřebujete hlavně nadšení do výroby výborné zmrzliny z kvalitních surovin, která v Brně nemá konkurenci.

V cukrárně Větrník se udělá 200 l zmrzliny s mléčným základem na týden. To je skvělé číslo, ne?

Přijďte ochutnat italskou zmrzlinu vyrobenou v Řečkovicích do Nákupního centra Královo Pole, nebo do cukrárny Větrník v Řečkovicích. Potom už nikdy nebudete chtít jíst umělé zmrzliny z prášku.

Základ pro malinový sorbet

Autorka blogu: Michaela

Všechny články v blogu

Sledujte nás na Facebooku

Buďte první, kdo ví o našich akcích