19. 10. 2017

Chutě podzimu – recepty pro každého

Podzimní období přináší rozmanité chutě. Užívat si můžete jablka, skořici, nebo dýně na všechny způsoby. Abyste si mohli své podzimní dny vychutnat, přinášíme vám pár jednoduchých a výtečných receptů inspirovaných podzimem.

Veškeré suroviny nakoupíte v našem nákupním centru. V hypermarketu Tesco, dm drogerii markt, Gran Moravii a obchodě se zdravou výživou. Tak dobrou chuť!

Domácí granola s burákovým máslem a hořkou čokoládou

Budete potřebovat:

3 hrnky ovesných vloček (těch hrubších)

2 lžíce třtinového cukru

1/4 hrnku rozpuštěného kokosového (případně olivového) oleje

1/4 hrnku arašídového másla

1/4 hrnku agáve sirupu (medu, pokud nejste vegan)

50 g hořké čokolády nakrájené na malé kousky (alespoň 70 % kakaového másla - Tesco Finest má úžasný výběr)

Jak na to:

Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Ve velké míse smícháme ovesné vločky s cukrem. V rendlíku zahřejeme olej, arašídové máslo a sirup agáve tak, aby se vše pěkně promíchalo. Vzniklou směs přelijeme přes ovesné vločky a promícháme. Chceme, aby všechny vločky byly sladkou směsí rovnoměrně pokryté. Následně vše rovnoměrně rozprostřeme na plech pokrytý pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme zhruba 20 minut, po 12-15 minutách promícháme. Upečenou granolu necháme zcela vychladnout a vmícháme kousíčky hořké čokolády.

Já podávám se sójovým mlékem, ale určitě si ji můžete dát s jakýmkoli jiným mlékem či jogurtem, případně si na ní pochutnat jen tak.

Skořicové sušenky s kousky jablek

Budete potřebovat:

1/3 hrnku ztuhlého kokosového oleje (nebo másla, pokud nejste vegan)

1/2 hrnku třtinového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička skořice

3 lžíce sójového nebo mandlového mléka

1 hrnek mandlové mouky (koupíte ve zdravé výživě)

1 hrnek ovesné mouky (můžete si ji sami namlít z ovesných vloček, nebo koupit v Tescu)

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

1/2 jablka nakrájeného i se slupkou na malé kousky

Jak na to:

Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a plech si vyložíme pečicím papírem.

Ve větší míse smícháme kokosový olej s cukrem. Pokud máte tyčový mixér, doporučuji použít ten, jinak pěkně pečlivě promícháme a promačkáme, případně prošleháme vidličkou, aby se nám olej s cukrem pěkně spojily. Přidáme mléko, vanilkový extrakt a skořici a ještě nějakou dobu mixujeme či mícháme. V menší misce smícháme obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl. Suchou směs vmícháme do vlhké a přidáme nakrájená jablka.

Lžící si odměřujeme dávky těsta na sušenky a v ruce vytváříme kuličky těsta o velikosti pěkně do dlaně. Těsto by mělo vystačit zhruba na devět větších sušenek.

Klademe na plech s velkými rozestupy, v průběhu pečení se sušenky docela výrazně “rozplácnou”.

Pečeme zhruba 12 minut. Po upečení budou sušenky měkké, ale chladnutím ztuhnou a zkřehnou.

Jednoduché dýňové rizoto

Budete potřebovat:

1 malá dýně Hokkaidó (popř. 1/2 větší)

3 šalotky

1 stroužek česneku

200 g kulatozrné rýže

1 l zeleninového vývaru (můžete použít vývar z bujónu, pokud jako já nemáte čas vařit vlastní vývar)

50 ml bílého vína

40 g másla

30 g strouhaného parmazánu (výborný a cenově dostupný nabízí obchod La Formaggeria Gran Moravia)

olej na smažení

sůl a pepř dle chuti

Jak na to:

Na pánvičce si na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou šalotku. Jakmile zesklovatí, přidáme najemno nakrájený česnek a další zhruba půl minuty smažíme. Poté vsypeme rýži a opět necháme za stálého míchání chvilku smažit (cca minutu). Přisypeme na zhruba centimetrové kousky nakrájenou dýni a podlijeme vínem. Snížíme teplotu.

Promícháme a necháme vyvařit víno.

Poté postupně v 5 - 6 dávkách přiléváme zeleninový vývar a za stálého míchání pomalu vaříme, až rýže získá požadovanou konzistenci a vznikne nám krásně krémové rizoto s nádhernou, sytě žluto oranžovou barvou dýně Hokkaidó. Příprava by měla trvat zhruba 20 - 30 minut. Do uvařeného rizota vmícháme máslo a nastrouhaný parmazán.

Autorka blogu: Veronika

Všechny články v blogu

Sledujte nás na Facebooku

Buďte první, kdo ví o našich akcích