19. 12. 2017

Zdravější vánoční cukroví na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží, správné hospodyňky už mají určitě dávno napečeno, naklizeno a teď si spokojeně užívají tu správnou vánoční atmosféru a čas s rodinou. Moc ráda bych se označila za správnou hospodyňku, ale… no, prostě to tak není. Než jsem se vrhla na tenhle článek, měla jsem napečené jen perníčky, a to vlastně jen díky kamarádce, která uspořádala „perníčkovou párty“, kde jsme i s dětmi pekli a ochutnávali

Troufám si odhadnout, že nejsem sama, kdo nechává věci na poslední chvíli (doufám). A proto jsem si pro vás připravila několik receptů na vánoční cukroví, které zvládnete klidně i teď (nebo třeba těsně před Štědrým dnem, když na to přijde). Bonus je, že všechny tyto sladké dobroty jsou zároveň zdravé.

Veganské perníčky z pohankové mouky

 

1 lžíce mletých lněných semínek smíchaná se třemi lžícemi vody

1/2 hrnku třtinového cukru

1/4 hrnku arašídového nebo mandlového másla (jemného, bez kousků)

3 lžíce melasy

1/4 hrnku kokosového oleje pokojové teploty

1 1/2 lžičky perníkového koření

1/4 lžičky soli

1/2 lžičky jedlé sody

1 1/4 – 1 3/4 hrnku pohankové mouky

 

Nejprve ve velké míse smícháme mleté lněné semínko s vodou a necháme alespoň 5 minut odstát.

Přidáme cukr, ořechové máslo, melasu, kokosový olej a koření. Promícháme a utřeme souvislou hmotu. Pokud máte ruční mixér, určitě doporučuji použít, vše se vám tak snadno a rychle spojí. V menší míse smícháme mouku, sůl a sodu. Směs postupně přisypeme do velké mísy a vypracujeme těsto. Nelekněte se, těsto může v tuto chvíli trochu lepit. Necháme ho přes noc v igelitu v lednici, díky kokosovému oleji do druhého dne pěkně ztuhne. Druhý den si rozdělíme těsto na poloviny, vyválíme na cca 3 mm a vykrajujeme perníčky. Pečeme na 180 stupňů zhruba 4–5 minut. Z trouby vyndáváme ještě měkké výtvory, které po pár minutách ztuhnou.

 

Na rozdíl od jiných receptů na „zaručeně měkké perníčky“ mi tyto dobrůtky doopravdy změkly uložené v krabici ve studené spíži, a to již do dvou dnů, takže je rozhodně doporučuji!

 

Datlové „power balls“

200 g datlí

50 g ovesných vloček

50 g mandlí nebo opražených arašídů

1 vrchovatá lžíce mandlového nebo arašídového másla

1 lžíce kokosového oleje

(volitelné: 1/2 lžičky skořice)

 

Do vysoce výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu přidáme vločky a ořechy a necháme rozmixovat na malé  kousky (ve výkonném mixéru bude stačit 2–3x spustit pulzní režim).

Přidáme datle (pokud nemáte vysoce výkonný mixér, doporučuji datle předem zhruba na 20 minut namočit, aby změkly, ale možná pak budete muset přidat více vloček, abyste vykompenzovali vyšší vlhkost), ořechové máslo, kokosový olej a skořici (pokud používáte).

Vše promixujeme tak, aby vznikla hmota, která se při zmáčknutí mezi prsty spojí dohromady.

Hmotu přemístíme do mísy, v dlani uválíme kuličky. Ty můžete nechat tak, jak jsou, případně obalit v kakau, karobu, mletých mandlích apod. Skladujeme v lednici nebo v krabici za oknem klidně několik týdnů.

 

Nejjednodušší cukroví na světě

libovolné množství datlí

jakékoli ořechové máslo

rozpuštěná čokoláda dle chuti

 

Datle pomocí prstů po jedné straně rozdělíme a naplníme ořechovým máslem. Poté všechny namočíme do čokolády a necháme ztuhnout na pečicím papíru. Skladujeme v lednici nebo za oknem, vydrží několik týdnů.

Arašídové sušenky s čokoládou

1 hodně zralý banán (“flekatý”)
2 vrchovaté lžíce arašídového másla (krémového či z kousky… to nechám na vás)
3 lžíce oleje
1/3 hrnku třtinového cukru
1 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 3/4 hrnku jemných vloček
2 lžíce celozrné mouky (může být i pohanková či ovesná)
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
50 g čokolády (já používám hořkou, ale klidně můžete použít mléčnou)
30 g jakýchkoli ořechů nakrájených na kousky


Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.
Ve velké míse rozmačkáme banán a smícháme s burákovým máslem, olejem a cukrem. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a pořádně promícháme. V menší míse smícháme všechny ostatní suroviny a vzniklou směs pomalu vmícháme do banánové směsi. Pomocí lžíce tvoříme kopečky těsta na plechu, pečeme zhruba 10 - 12 minut. Upečené sušenky necháme vychladnout na mřížce.

 

Autorka blogu: Veronika

Všechny články v blogu