Inspirujeme v kuchyni I.

Kulajda s novým bramborem a zastřeným vajíčkem – 3 porce

  • 4 malé brambůrky
  • 1 lžíce másla
  • ½ cibule
  • cca 1 lžíce hladké mouky
  • 400 - 500 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml 30% smetany
  • sůl + pepř
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce namočených sušených hřibů
  • 2 lžíce octu
  • 1 lžíce cukru krystal
  • muškátový oříšek
  • hrst kopru

Postup:

V hrnečku necháme roztopit máslo, na kterém osmahneme do sklovata na drobno krájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání orestujeme. Jíšku zalijeme vývarem, přidáme také smetanu a bobkový list, osolíme a opepříme. Vše přivedeme k varu a cca 15 minut povaříme, vytáhneme bobkový list. Přidáme ocet, cukr a 2x strouhneme muškátového oříšku. Vše znovu krátce povaříme, rozmixujeme pomocí ponorného mixéru do hladka. Přidáme houby a znovu krátce povaříme, na závěr přidáme čerstvě nasekaný kopr.

Zastřené vejce

  • 3 vejce
  • 1 lžíce octa lihový kvasný nebo vinný
  • 2 špetky soli

Postup:

V kastrůlku zavaříme vodu s octem a solí, vodu necháme pouze převalovat a pomocí lžičky ji po obvodu roztočíme.

Do slabého víru opatrně vhodíme vyklepnuté vejce a pomalu vaříme cca 2 minuty, poté vejce vylovíme a můžeme podávat.

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!