Inspirujeme v kuchyni III.

Kuře na čerstvé paprice s krupicovým nokem a zakysanou smetanou 2 porce

  • 2 kuřecí stehna bez kosti a kůže
  • sůl + pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 1 velká červená paprika
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml min. 30% smetany
  • zakysaná smetana (k servírování)

Postup:

V kastrůlku roztopíme olivový olej, na kterém opečeme do zlatova ze všech stran kuřecí maso, které jsme si osolili a opepřili. Kuřecí maso z kastrolku vyndáme, přidáme máslo a na jemno krájenou cibuli, kterou krátce orestujeme. Přidáme na kostky nakrájenou papriku, znovu orestujeme a zalijeme vývarem. Maso vrátíme zpátky do kastrůlku a pod pokličkou dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, přidáme smetanu, povaříme a do hladka rozmixujeme. Omáčku znovu krátce povaříme společně s masem a můžeme podávat se zakysanou smetanou.

Jako přílohu můžeme použít knedlík, těstoviny nebo krupicové noky:

Krupicové noky

  • 200 ml mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce másla
  • hrubá krupice (dle potřeby, cca 100 g)
  • 2 žloutky

Postup:

V hrnečku zavaříme mléko se solí, muškátovým oříškem (2x zastrouhneme...POZOR je moc výrazný) a máslem.  Do vařícího mléka začneme po troškách vmíchávat krupici až do stádia, kdy nám těsto zhoustne a začne se odpalovat ode dna. V odpalování pokračujeme cca 3 minuty, poté těsto odstavíme ze sporáku a do teplého těsta vmícháme žloutky. Necháme vychladnout a pak pomocí lžící tvarujeme noky, které vaříme v osolené vodě cca 10 minut.

Dobrou chuť:-)